Originální nápad designérů: Totální rekonstrukce bytu se opřela o měděné trubky

Rekonstrukce bytů mají mnoho společné. V každém případě jde o zlepšení současného stavu. Důležité však je, aby rekonstrukci ve finále nechyběl styl. Rekonstrukce by též měla umět vytěžit maximum i z plochy bytu. Designéři v této rekonstrukci spojili oboje dohromady a přidali ještě nejeden originální nápad.

Seznam nedostatků bytu by byl dlouhý

V bytě v současnosti žijí tři generace – maminka Monika se svou dcerou Lucií a jejím synem. Lucie se zde narodila a žila tu celý život. Byt je psaný na maminku Moniku. Tráví doma hodně času a přála by si, aby to tam bylo hezké.

Lucie by v bytě nejraději viděla novou kuchyň a koupelnu. Změny by ovšem potřebovala i chodba a další části bytu. Místnosti neprošly rekonstrukcí více než 26 let, co zde bydlí. Lucka s maminkou se sice snaží byt udržovat, ale bohužel většinou je vše řešeno jen provizorně podle momentálních možností. Doma tak všechno opravují většinou lepicí páskou. Topily v kamnech, ale sousedka si stěžovala na dým. Musely by nechat vyvložkovat komín, a na to neměly peníze. Tak raději nechaly připojit plyn.

Kromě těchto spíše vzhledových a technických problémů ale musí rekonstrukce vyřešit jednu podstatnou věc – v bytě nemá ani jeden zástupce tří generací své soukromí.

Jak o rekonstrukci přemýšleli designéři?

Designéři Kamila Douděrová a František Kobližka měli v tomto případě více možností, jak rekonstrukci a styl bytu pojmout. Paní Monika i dcera Lucie jim v tom ponechali volnou ruku.

„Proměna bytu byla totální, doslova vydupaná ze země. Tady jsme cítili opravdové vítězství nad hmotou. Měli jsme dojem, že to tak všechno do sebe zapadlo, a mělo to tak být,“ hodnotí designéři.

První intuitivní nápad byl daný vlastně tím, co nebylo možno z bytu odstranit, a to byly trubky od topení, které byly vedeny v úrovni těsně nade dveřmi. Ty se pro designéry vlastně staly určitou měděnou linkou celé proměny bytu. Tím byla víceméně dána barevná škála, jaké barvy a materiály zkombinovat.

Čtěte také:  Přírodní materiály a prostředí pro dítě. Jak designéři změnili panelákový byt?

„Museli jsme také zohlednit praktické věci, otevřít a provzdušnit předsíň, vytvořit větší kuchyni a najít místo pro společné stolování a setkávání rodiny. Také bylo potřeba myslet i na soukromí každého člena a zvětšit kapacitu úložných prostor,“ popisují přípravu rekonstrukce designéři.

Jaká největší úskalí rekonstrukce bytu přinesla?

Největším problémem byl byt sám o sobě. Byl zanedbaný a také byla cítit jakási tíživá atmosféra. Bylo znát, že se v něm léta nic nerekonstruovalo. Drobné opravy byly poslepovány lepicí páskou a všechno drželo pohromadě silou vůle. Těch překážek bylo opravdu hodně.

„Připadalo nám to, jako by proměna povstala z popela. Na každém kroku na nás vyskakoval kostlivec, který nám házel klacky pod nohy. Nejvíc nám dala zabrat elektroinstalace, která byla v katastrofálním stavu. Téměř vše bylo napojeno pomocí prodlužováků na jedinou funkční zásuvku na chodbě! Něco takového jsme ještě neviděli. Vypadalo to, že ten byt jako by bytostně vzdoroval, nechtěl se poddat a bránil se, abychom do něj zasahovali a cokoli měnili,“ vracejí se k původnímu stavu bytu designéři.

Na co sáhli, to bylo špatně. Museli veškeré malby oškrabat na jádro, znovu vyštukovat a vymalovat. Ze stropů strhat dekorativní kazety. Stropy se však loupaly a musely se přestěrkovat. Pro komplet novou elektroinstalaci bylo třeba vysekat desítky metrů nových drážek a natahat přes sto metrů kabelů. To vše se muselo stihnout v termínu rekonstrukce, který původně nepočítal s řadou těchto nečekaných překážek.

Měď a její barva se v interiéru skvěle kombinuje

Proměna je pojatá moderně, a díky přiznaným kovovým trubkám od topení má industriální nádech. Je vlastně jedinečně originální, i když to bylo kouzlo nechtěného, které designérům pomohlo formulovat směr, styl, a jak proměnu uchopit. „Ale takové věci se stávají, a když jste vnímaví, můžete je využít. Natřeli jsme je měděnou barvou a dali proměně jasnou designovou linku.“

Čtěte také:  ​Pěstování bylinek nebo zeleniny ze semen není obtížné. Začíná vhodná doba na klíčení

Mědi se designéři drželi a rádi s ní pracovali. Kombinovali barvu na trubkách s barvou na textiliích, skle, keramice, kuchyňských dvířkách, svítidlech, dekoracích.

Styl doplňují světlé odstíny, jemný dřevodekor podlahy, šedá sedačka a dveře, lávové závěsy s onyxovou kresbou v šedobéžových variacích. Barvy a styl doplňků, dekorace a konečné aranžování zvolili designéři v barvách s ohledem na přání rodiny.

Původní nábytek musel z interiéru pryč. „Chtěli jsme byt vyčistit a pustit sem světlo a svěží vzduch.“

V bytě bylo nutné provést i dispoziční změny. Byla vybourána příčka mezi původním obývacím pokojem a kuchyní, čímž byt získal nový centrální prostor pro většinu společných rodinných aktivit. Redukován byl počet dveří. Nedostatek světla a příliš velkou hloubku dětského pokoje designéři vyřešili vložením malé útulné šatny.

V předsíni nezůstal kámen na kameni. Stará skříň byla vybourána a místo ní zde našly místo designové věšáky a čalouněná lavice. Byt dostal i nové osvětlení a praktické vinylové podlahy v jedné úrovni.

Zcela nová kuchyň nyní splňuje veškeré požadavky na moderní a účelné srdce bytu.

Celý průběh přestavby i s komentáři architektů a dalších odborníků můžete sledovat také v televizním pořadu Jak se staví sen – extra v pondělí 9. března ve 21.35 na Primě.

/Foto: TV Prima/

0 Comments

Leave a reply

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Log in with your credentials

Forgot your details?