Domácí udírna na balkoně nebo terase? Jde to, ale…

Obliba uzeného masa i vegetariánských dobrot roste. Že nemáte zahradu? Nevadí. Zkuste některý z následujících tipů na výběr udírny na balkon. Určitě si vyberete.

Uzení jako nové grilování

Ne nadarmo se říká, že uzení je „nové grilování“. Tomu až do nedávna holdovala více než polovina Čechů. Zájem o grilování ale pomalu klesá. Důvodem může být obava z přepáleného povrchu masa a s tím souvisejících rizik a především to, že grilování vlastně nabízí pořád ty samé recepty. Dnes už grilované kuře nebo steaky nikoho neohromí.

Zato s uzením zabodujete vždycky. Nabízí totiž desítky různých receptů od ryb přes trhané nebo sušené maso a klobásky až po uzený tvaroh nebo ananas, tolik oblíbený třeba v USA.

Výhody domácího uzení

S domácí udírnou přesně víte, co jste připravili, jaký lák jste zvolili a jak dlouho dobrota v kouři pobyla. To všechno má vliv na výslednou chuť a celkovou kvalitu jídla. U kupovaných produktů nemáte jistotu ani kvality masa, ani způsobu uzení. Není výjimkou, že si výrobci pomáhají tzv. tekutým kouřem, který uzení pouze napodobuje. V reálném kouři si takové maso nebo sýr nepobyly často ani chvilku, nebo jen pár minut.

Vy si naopak nakoupíte u řezníka, co potřebujete, a ohlídáte celý proces. Není nad vůni kouře z domácí udírny. Ta často přiláká i nezvané hosty…

B
Foto: udirny.cz

Udírny na balkoně: Od 2 květináčů až po ready-made elektrické udírny

Právě kouř z udírny potenciálně může znamenat problém pro požární systém nebo směrnice vašeho domu. Poraďte se proto raději s domovníkem nebo sousedy, jaké možnosti ve vašem domě máte. Na internetu najdete řadu návodů od vlastnoručně vyrobených udíren ze dvou velkých květináčů až po články na téma, jak vybrat malou elektrickou udírnu.

Čtěte také:  Nové dekory dveří DOORNITE (dříve MASONITE) na veletrhu FOR ARCH

Dobrým tipem na nákup už hotových modelů bez práce jsou například přenosné udírny. Ty nejmenší váží kolem 6 kg a rybáři – třeba v Německu – je běžně berou s sebou na výpravy. Snadno takový model převezete i na chaty nebo chalupy. Oceníte jej i na zahradních party. Stačí chytit za ucho a hurá na cesty.

Pozor na přímé slunce a další nástrahy

Kromě nepřejících sousedů nekamarádí udírna ani s větrem a přímým sluncem. Zatímco vítr většinou na balkoně nebývá, slunce tam může svítit i dlouhé hodiny. Problém nastane hlavně v létě při uzení studeným kouřem. Jakmile neudržíte teplotu kolem 25 až 30 stupňů Celsia, uzení za studena vám nepůjde. Udit horkým kouřem můžete dál.

Dejte pozor také na umístění udírny dál od hořlavých věcí.

A
Foto: udirny.cz

Co vyudit jako první?

Zatím si netroufáte na celé uzené kuře nebo žebírka? Nevadí. Kupte kousek uzeného z obchodu a přeuďte ho pro začátek doma. Uvidíte, že jej povýšíte o několik levelů výš. Nemusíte přitom řešit nakládání nebo lák. Na druhý pokus zkuste rybu – třeba pstruha. Seženete už připravené láky na uzení, nebo si je snadno připravíte doma – za pomoci vody, soli a směsi koření.

Celou rybu vyudíte za 2 až 3 hodiny. Což je ideální čas, než se pořádně rozjede párty.

Příklad zdravého menu z udírny

Přemýšlíte, co naservírovat svým přátelům, abyste si pořádně šplhli? Zkuste třeba:

  • Předkrm: Uzená vejce na salátu
  • 2. předkrm: Domácí klobásky
  • Hlavní chod: Bageta plněná trhaným masem
  • Dezert: Uzený banán s hořkou čokoládou a mandlemi

Na své si přijdou i vegetariáni. Těm místo masa vyuďte třeba tofu nebo tempeh. Výborné jsou i uzené oříšky, ať už jako posypka, nebo jen tak na chuť k dobrému vínu.

Čtěte také:  Zůstat v bytě, nebo si postavit dům? Rozhodněte se objektivně

Tak raušovní uzení!

0 Comments

Leave a reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Log in with your credentials

Forgot your details?