Vypěstujte si doma chutné a zdravé klíčky

Venku je zatím zima a vy byste už chtěli sázet, pěstovat nebo alespoň přesazovat? Naše balkónové zahrádky ještě musí chvíli počkat. Bez práce ale rozhodně nezůstávejte. Klíčení semínek nebo nejrůznějších plodin uspokojí vaše zahradnické vášně a dostanete velký bonus navíc – klíčky plné vitamínů, na kterých si už za pár dnů budete pochutnávat.

Co je možné naklíčit?

Klíčit můžeme obilí, nejrůznější semínka, luštěniny. Všechny našemu organismu prokážou výbornou službu. Každé semeno je doslova zásobárnou energie. Získáme důležitý zdroj vitaminů, minerálů, proteinů a antioxidantů. Mají detoxikační účinky a obsahují spoustu enzymů, které tělu usnadňují trávení a další důležité látky.

Klíčení není žádná věda

Pro klíčení můžeme využít několik způsobů. Pro klíčení semen, jako má řeřicha nebo rukola, je ideální použít malou misku s navlhčenou buničinou. Na povrch nasypte semínka a celou misku vložte do pootevřeného mikroténového sáčku, čímž vytvoříte improvizovaný miniskleník. Semínka vlhčete rozprašovačem a buničinu udržujte stále vlhkou. Po několika dnech, když začnou semínka klíčit, přeneste nádobu na světlé místo.

Pro luštěniny je možné využít ještě méně náročný způsob klíčení. Ideální je mungo, červená čočka, vyzkoušet můžete i jiné luštěniny. Několikrát je propláchněte a nasypte je do čisté zavařovací sklenice, kterou přiklopíte víčkem. Jedenkrát až dvakrát denně je propláchněte. Stačí do sklenice napustit trochu vody, uzavřít víčkem a několikrát jemně obrátit, pak vodu opět slít. Úspěch je zaručen a například u munga už za několik dní budete vidět první klíčky. Počkejte den, dva a můžete je začít konzumovat.

Řeřicha plná vitamínů

Příkladem vitamínové bomby je řeřicha. Zelené lístky jsou bohaté hlavně na vitamín C, ale také na vitamín A či E. Z minerálů obsahují sodík, draslík, vápník či jód. A navíc, rostou rychle a jsou levné – semínka pořídíte do deseti korun.

Čtěte také:  Zima v bytě? Zjistili jsme sedm nejčastějších důvodů, proč radiátory netopí

Pravidelně je zalévejte, řeřicha vám nesmí usnout. A sklízet můžete za sedm až deset dní.

Až vám řeřicha vyroste, můžete si ji dát na chleba, přidat do salátu nebo do těstovin, ale také do polévek.

Rukola nejen do salátu

Máte rádi salát z rukoly? Můžete si ji vypěstovat i u sebe doma, je to jednoduché. Dalo by se říci, že jde o plevel, který od jara na podzim můžete vysázet na záhonech a přes zimu zasadit do truhlíků. Rukola prý také detoxikuje játra.

Pokud vyrazíte do zahradnictví, může se stát, že nenarazíte na semínka rukoly, ale rukoly seté. Jde o chuťově podobnu rostlinku, které se navíc v našich klimatických podmínkách lépe daří. Můžete si vysít podobně jako řeřichu na vatu. Postup je podobný, semínka zalijete vodou a pravidelně zaléváte. Klíčky budete sklízet za několik dní. Semínka můžete také zasít do substrátu a opět udržovat mírně vlhké. Vlastní mladou rukolu budete moci ve vhodných podmínkách už za čtrnáct dní.

Luštěninové klíčky poslouží i jako zdravé mlsání

Červená čočka, hrách či cizrna se stávají stále častější součástí našich jídelníčků a je to dobře, protože našemu tělu poskytují vitamín A a E, bílkoviny a další důležité látky. Klíčky můžete jen tak chroupat, ale také je dát do jarních salátů. Luštěninové klíčky jsou důležitou součástí i mnoha pokrmů a polévek oblíbené asijské kuchyně.

0 reakcí

Reagovat

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Přihlásit s uživatelskými údaji

Zapomněli jste heslo?