Lahodnou kávu jako v kavárně si můžete vychutnat i doma. Nepotřebujete ani drahý kávovar

Abyste si na kávě připravené doma pochutnali stejně dobře, jako ve vaší oblíbené kavárně, nemusíte vlastnit drahé kávovary. Tajemství je v něčem úplně jiném. Klíč k úspěchu je především v kvalitní kávové směsi, důležitá je také hrubost mletí. Jakými pravidly se řídit, aby káva byla jako od baristy?

Kvalitní vs. nekvalitní káva

Co by byl černý mok bez kávového zrna? Podstata dobré kávy tkví v kvalitních surovinách. Důležité je, aby zakoupená káva byla čerstvě upražená, poznáte to podle toho, že intenzivně voní. Výhodou jsou spíše menší balení. Jednak kvůli uchování čerstvosti, a pak můžete ochutnat více druhů káv, než se „propijete“ k té vaší. Nekvalitní kávová směs se pozná podle slámové a kouřová chuti. Je cítit po vinném korku, po arašídech nebo dokonce jako mokrá juta. “Tyto vlastnosti jsou nežádoucí a způsobí, že kávová zrna mají nižší kyselost a nepříjemnou pachuť. Bohužel někteří výrobci se snaží nekvalitu kávové směsi zakrýt tím, že praží kávu déle do tmavší barvy, čímž překryjí výše zmiňované nežádoucí vlastnosti chutě a vůně. Důsledkem je to, že po přepražení káva získává kouřové aroma, které připomíná spálený popel,” vysvětluje podstatné rozdíly v kvalitě kávy Naďa Krejčíková, držitelka ocenění Costa barista roku 2018.

Kde nakupovat

Existuje řada specializovaných obchodů, kde vám poradí s výběrem. Chybu neuděláte ani v případě, když si koupíte kávu přímo z kavárny, kde si obvykle kávu necháváte připravit zkušeným baristou.

Meleme, meleme kávu

Různé způsoby přípravy kávy vyžadují jinak namleté zrno. Například pro oblíbený french press se doporučuje hrubší namletí, ideální je pak takové, které svojí strukturou připomíná krystalový cukr. Pokud budete připravovat espresso, namelte si kávové zrno najemno. Po zalití horkou vodou probíhá extrakce několik desítek sekund. Je tedy zapotřebí, aby se mohlo rozvinout plné aroma během krátké doby. K přípravě použijte čerstvou vodu. Nejideálnější je pak voda měkká až středně tvrdá. Vodovodnímu kohoutku však neporučíte. Dávkování kávy záleží pouze na vaší chuti.

Čtěte také:  Jak je důležité mít ideální židli

Cukr nebo mléko?

Pokud je káva správně upražena a připravena, splňuje základní chuťové profily (sladkost, slanost, kyselost, hořkost). Proto si již nemusíte kávu doslazovat. Ale není to hříchem. Cukr by měl podtrhnout chuť kávy a espresso by tak mělo chutnat jako kávový bonbónek.

Pokud rádi sáhnete i po mléku, věnujte jeho výběru pozornost. Byla by škoda, kdybyste si dopřáli výběrovou kávu a pak ji zalili nekvalitním mlékem. V kavárnách používají různé druhy mléka přes plnotučné, nízkotučné až po bezlaktózové.Také doma zvolte podle své chuti.

Jak to má s kávou profesionální baristka? “Nejvíce mi chutná káva s plnotučným mlékem“, říká Naďa Krejčíková a přidává svůj tip: „Mléko před nalitím ideálně nahřejte nebo vyšlehejte do mléčné pěny.”

Servírování

Možná jste si všimli, že většina káv se v kavárně připravuje do hrnečku. Pokud máte nějaký oblíbený i doma, káva vám pak bude chutnat dvojnásobně. Důvod k servírování v porcelánu je jednoduchý. Porcelán totiž dokáže udržet teplo mnohem déle. Vy si tak můžete v klidu vychutnat kávu, na které jste si dali tolik záležet.

Přihlásit s uživatelskými údaji

Zapomněli jste heslo?