Jak skladovat jablka v bytě, aby dlouho vydržela

Sklizeň jablek vrcholí. Chcete mít přes celou zimu zásobu vlastního ovoce? V městských bytech je ale častým problémem možnost uskladnění jablek přes zimu. Jak správně ovoce uchovávat, aby nám jablka vydržela co nejdéle?

 

Máte možnost vlastní sklizně?

Možná se budete divit, ale i čas sklizně hraje svou roli. Nejlépe je trhat jablka ráno nebo večer, kdy nejsou rozehřáté od sluníčka. Vyhnout byste se naopak měli sbírání jablek za deště. Spadané ovoce a poškozené ovoce je nejlépe ihned zpracovat, ke skladování se nehodí.

Jaká jablka je možné uskladnit?

Jablka vybíráme nejen očima, ale také čichem. Kvalitní zdravá jablka voní, nejsou potlučená, mají pevnou slupku beze skvrn a měkkých míst. Plody by měly být i se stopkou. Budete-li nakupovat v obchodě, musí vždy být na obalu uvedena země původu ovoce a dobří obchodníci uvádějí i jméno konkrétního pěstitele.

Při správném výběru a skladování jsou jablka nejen dobrá, ale také zdravá pro náš organismus. Mají poměrně málo kalorií a naopak obsahují mnoho cenných výživných látek a vitaminů. Obsahují více než 30 různých minerálních látek a stopových prvků jako například vápník, železo, kyselinu listovou, vitamíny A, B, C, E, draslík a pektin. Nejbohatším zdrojem těchto látek je slupka, proto bychom měli jíst jablka pokud možno neloupaná.

Mějte na paměti, že každá odrůda je chuťově nejlepší jen po určité období v roce. Takové období se nazývá konzumní zralost. Měli byste tedy preferovat odrůdy, které jsou v daný moment v optimální zralosti.

Ideální pro skladování jablek jsou přepravky

Jablíčka naskládejte v jedné vrstvě do plastových či dřevěných přepravek s otvory na dně i po stranách. Ukládejte je vždy stopkou nahoru, nejlépe jen v jedné vrstvě, aby se plody navzájem neotlačily a abyste zároveň měli přehled o tom, zda některé jablko nenapadla hniloba či plíseň. Jednotlivé odrůdy nemíchejte. Druhy, které jsou náchylnější k otlačení, podložte slámou nebo polystyrenovou deskou. Slupku nikdy neomývejte ani neleštěte, setřeli byste voskovou vrstvičku, která plody chrání.

Čtěte také:  Čtyři top trendy bydlení pro podzim a zimu 2018. Jak se vám líbí?

Jaké podmínky svědčí jablkům nejlépe?

Pokud dodržíme vhodné podmínky pro skladování jablek, můžeme se do nich s chutí zakousnout i po novém roce. Nejdůležitější je samozřejmě skladovací prostor, který by měl být chladný, tmavý a dobře větraný. Takovým ideálním místem je sklep s vysokou vlhkostí, která zabraňuje vytrácení vody z ovoce a následnému scvrkávání. Vlhkost by se měla pohybovat kolem 80 – 90 %. Pokud máte sklep suchý, umístěte na zem nádobu s vodou, kterou  doplňujte. Někdo používá i bednu s mechem, který je však třeba vlhčit.

Nejvhodnější teplota pro dlouhodobé skladování jablek by se měla pohybovat od 1 do 4 °C. Sklepy v městských bytech jsou ale většinou suché a teplé a tady pro dlouhodobější skladování jablek nevhodné. Alternativa může být nevytápěná garáž nebo chodba domu.

Bedýnky s ovocem můžete umístit i na zasklenou lodžii, kde se i v průběhu zimy udržují teploty lehce nad nulou. Je dobré je mít třeba v polystyrenové krabici, která je izolačně ochrání před případným mrazem nebo naopak zahříváním ve slunečných dnech..

Pokud nemáte sklep, můžete jablka krátkodobě skladovat v lednici, jenom pozor na nízkou vlhkost, která může způsobit jejich vysušování a scvrkávání.

V každém případě je nutné pamatovat na to, že jablka rychle přejímají pachy z okolí. Proto je skladujte samostatně, ne blízko brambor, cibule či česneku. Pozor byste si měli rozhodně dát i na blízko skladované laky či ředidla.

Pokud budete uchovávat jablka ve vhodných podmínkách, budete se moci těšit z vlastních jablek dlouhou dobu. Přesto však jablka pravidelně kontrolujte. I jedno nahnilé či naťuknuté jablko rychle nakazí ostatní a vás může připravit o celou úrodu.

0 reakcí

Reagovat

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Přihlásit s uživatelskými údaji

Zapomněli jste heslo?