Grilování na balkóně. Jak na to, abyste nebyli na obtíž sousedům?

Grilování na balkóně se stává jedním ze současných trendů. Zatímco jedni si užívají, pro některé sousedy je na obtíž. Důvodem je nepříjemný kouř, který se jim dere do bytů.

Elektrické grily mají řadu předností, potěší i vaše sousedy

Letošní sezóna v prodeji grilů trhá rekordy. Podle letošního průzkumu agentury Ipsos pro obchodní řetězec Tesco osm z deseti Čechů alespoň jednou za dva týdny rozpálí gril a s rodinou či přáteli si dopřeje třeba steaky, burgery nebo grilovanou zeleninu. O oblibě grilování vypovídají i prodeje grilů. Podle statistik cenového srovnávače Heureka.cz z letošního dubna stoupl meziroční prodej grilů jen na internetu o 108 %. Na popularitě získávají grily elektrické, díky nimž lze grilovat celoročně a třeba v bytě nebo na balkóně.

Grilování na balkóně bez kouře a škodlivin

Elektrické grily na rozdíl od těch na dřevěné uhlí nebo plyn neprodukují žádný kouř a jídlo na nich připravené je zdravější, protože se odkapávající tuk nepřeškvařuje na žhavých uhlících. Zdrojem tepla je u elektrických grilů topná spirála. Ta může být umístěna samostatně pod grilovacím roštem, nebo může být přímo zabudována do výhřevných desek. Kvalitnější elektrické grily obvykle disponují regulátorem teploty a termostatem, takže nabízejí dobrou kontrolu nad procesem roztápění i udržování teploty. Na trhu lze pořídit jak malé stolní elektrické grily, které můžete využívat po celý rok, tak i ty velké zahradní. I ty lze ale velmi často jednoduše rozložit a používat jako grily stolní. Hitem posledních let jsou rovněž takzvané raclette grily, které kromě grilovací plochy disponují několika zapékacími pánvičkami, v nichž lze připravit celou řadu pochoutek.

„Co se týče životnosti elektrických grilů, ty nejlevnější vydrží v dobré kondici jen zhruba dvě až tři sezóny, proto je lepší volit modely od prověřených kvalitních značek. Životnost grilu lze ovšem prodloužit pečlivou údržbou,“ radí Pavlína Sporková, vedoucí oddělení komunikace a marketingu společnosti Rema Systém, která v tuzemsku zajišťuje zpětný odběr a recyklaci elektrozařízení, mezi něž samozřejmě patří i elektrické grily.

Čtěte také:  ​Kauce a pronájem bytu. Nenechte se napálit!

Jak vyčistit gril

Základem údržby grilu je samozřejmě čištění grilovací mřížky či plochy a také vany grilu či sběrače tuku, která zachytává vypečený tuk. Toto čištění je důležité provádět po každém grilování už jen proto, abyste příště nejedli steaky či jiné pochoutky připravené na připečeninách. Vylévat tuk ze sběrače je zase prevencí rizika jeho vzplanutí při příštím zahřátí přístroje. Tuk samozřejmě nevylévejte do odpadu, toalety či venku prostě na zem, ale nalijte jej do plastové láhve, kterou poté vyhodíte do speciálního kontejneru na olej.

Při čištění grilovací mřížky nebo plochy musíte dbát na materiál, z něhož je vyrobená, a podle toho vybírat kartáče. Některé mřížky či tály mohou mít povrchovou úpravu, která zajišťuje, že vám k nim grilované potraviny nepřilnou. V tom případě je čistěte jen jemnými kartáči, jimiž je nepoškrábáte. „Pokud používáte gril s mřížkou, která nepřilnavou povrchovou úpravu nemá, zkuste mřížku před každým grilováním potřít jedlým olejem. Maso se vám na ni nebude tolik připékat a čištění tak bude jednodušší,“ radí Petr Wagner z e-shopu Astoreo, kde mohou zákazníci nakoupit klasické i elektrické grily a další potřeby pro grilování.

Mřížky byste měli ideálně čistit po každém připraveném chodu, tály stačí čistit až po skončení grilování. Pokud mřížka či tál není odnímací a čistíte ji přímo na grilu, dávejte si pozor, aby vám případné tekuté čisticí prostředky nevnikly k elektrickým součástkám grilu. A mokré čištění elektrického grilu samozřejmě provádějte jen tehdy, když gril není připojen do elektrické sítě.

Starý gril zdarma odevzdejte k recyklaci

I při pečlivé údržbě ovšem jednou nastane chvíle, kdy elektrický gril doslouží. Anebo jednoduše vzrostou vaše požadavky a starý gril se rozhodnete vyměnit za nový. V takovém případě pamatujte na to, že elektrický gril patří mezi elektroodpad a je s ním tedy potřeba patřičně naložit. „Vysloužilý elektrický gril lze odevzdat v nejbližším sběrném dvoře. Pokud by to ale byl problém, například vzhledem k nutnosti odvozu autem, můžete si pro elektroodpad nad 10 kilogramů objednat svoz elektroodpadu přes službu Buď líný. Menší stolní grily pod 10 kilogramů je pak možné odeslat k recyklaci službou re:Balík. Stačí správně vyplnit objednávku na našem webu, následně vám přes e-mail zašleme adresní štítek, který vytisknete a umístíte na zabalený balík. Ten poté donesete na nejbližší pobočku České pošty a na náklady adresáta odešlete,“ říká Pavlína Sporková.

0 Comments

Leave a reply

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Log in with your credentials

Forgot your details?