Jak uskladnit ovoce a zeleninu, aby vydržely co nejdéle

Přichází čas sklizně sezónního ovoce a zeleniny. Plníme spižírny, sklepy i lednice zásobami na podzim a zimu. Poradíme vám, v jakých prostorách a podmínkách je jednotlivé druhy ovoce a zeleniny vhodné skladovat tak, aby vydržely co nejdéle.

Stačí dodržet několik zásad a nakoupené plody si budete moct dopřávat, i když bude už dávno po sezóně. Klíčové je, aby místnost, ve které hodláte ovoce a zeleninu uchovávat, byla tmavá s přístupem vlhkosti a čerstvého vzduchu, ideální variantou je proto sklep. S vlhkostí je to ale trochu složitější, nesmí jí být příliš, jinak plody začnou plesnivět.

Jak skladovat zeleninu v bytě?

Zelenina by měla být, pokud možno, oddělená od ovoce, aby plody navzájem nenačichly. Pro košťálovou zeleninu je vhodná vyšší vlhkost, díky které se její část nescvrkávají. Brambory uložte do nejtemnějšího kouta v místnosti, ideální jsou prodyšné bedýnky naskládané na sebe. Mrkev ukryjte do vlhkého písku či rašeliny, případně směsi obojího v poměru jedna ku jedné. Cibuli a česnek uvažte asi po deseti kusech do snopů a zavěste na vzdušné místo.

Kam uklidit ovoce?

Při uchovávání ovocných plodů opět platí potřeba proudícího vzduchu. Jablka nebo hrušky rozložte do dřevěných bedýnek tak, aby se jednotlivé kusy nemačkaly. Při samotném uskladňování buďte při manipulaci opatrní, abyste ovoce nenatloukli a nezačalo se brzy kazit.

Před vložením do sklepa ovoce nejdříve protřiďte a vyřaďte otlučené a jakkoli poničené, které co nejrychleji spotřebujte. Ke skladování se hodí plody, které ještě nejsou úplně dozrálé, ve sklepě za několik týdnů dojdou.

Základem je správný nákup

Při nákupu zásob ovoce a zeleniny na chladnější období myslete především na kvalitu plodů, proto vsaďte na produkty pocházející z ekologického zemědělství.

BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Čtěte také:  I v zimě se můžete těšit z jarních květů. Pěstovat rychlené cibuloviny je snadné

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, jenž dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou, která je nadstavbou pro standardní kontroly v konvenčním zemědělství.

Jako známka biopotravin a také všech bioproduktů z České republiky se používá logo s národním značením Produkt ekologického zemědělství.

Pokud výrobek pochází z Evropské unie, musí být označen biolistem, číselným kódem kontrolní organizace a také informací o původu surovin. Ten se obvykle uvádí ve formátu EU nebo mimo EU, případně společně s názvem země, ve které byly vyprodukovány všechny použité suroviny.

Log in with your credentials

Forgot your details?