Pěstování levandule je snadné. Pokvete vám i na balkóně

Také máte rádi levanduli? Právě nyní se můžete během okamžiku přenést do Středomoří. Je to nezaměnitelná vůně levandule a především charakteristická vysoká květenství, která se právě před počátkem léta na rostlinách objevují. Máte-li pocit, že vám na vašem balkóně hned tak nějaké květiny nevydrží, bude pro vás levandule dobrá volba.

Jak pěstovat levanduli?

Levandule pochází ze Středomoří, kde si musela zvyknout na přemíru slunce a velké výkyvy v přísunu vody. Péče, kterou jim budete muset věnovat, je tak skutečně minimální. Levanduli stačí postavit na slunné místo a občas zalít. Zapomenete-li, vůbec nevadí. Rozhodně to levandule bude snášet lépe, než kdybyste si zalévali mnoho. Stále vlhká zemina jí vysloveně škodí.

Přezimování levandule

Levandule je trvalka a není tedy problém ji pěstovat po řadu let. Pěstujeme-li levanduli ve volné zemi, nemusíme zimu a mrazy vůbec řešit. U levandule v květináči bychom ji měli po dobu velkých mrazů přenést na chráněnější místo – dostačující jsou teploty kolem nuly. Umístit ji na zimu do standardně vytopeného interiéru bytu není pro levanduli vhodné. Máte-li zasklenou lodžii, nebudete mít s přezimováním levandule problém.

Na levanduli na balkóně si připravte nůžky

Levanduli si nejčastěji kupujeme jako mladou a tedy poměrně malou rostlinu. Při vhodných podmínkách by nás i levandule v květináči ale mohla zaskočit svou velikostí. Proto se nebojte levanduli pravidelně zastřihovat.

Jak ostříhat levanduli není nic obtížného. Ideální dobou na řez levandule je jaro. Jedná se o radikálnější tvarovací řez. Pro střih levandule nám budou stačit klasické zahradní nůžky. Mladé rozvětvené keříky lze sestřihnout až na 5 cm. U starších rostlin stříháme zhruba do poloviny loňských přírůstků. Důležité je, abyste levanduli nestříhali až do dřevnaté části, kde jen obtížně obráží.

Současně s jarním řezem odstraníme i případné namrzlé vrcholy loňských výhonků.

Pravidelně stříhané rostliny budou husté, bohatě větvené a bez holých částí. Čím hustší vaše levandule bude, tím bohatěji také pokvete.

Levandule po odkvětu – nadešel čas na podzimní střih

Levandule kvete řadu týdnů. Obdobím květu je červen až srpen. Až se rozhodnete uschlá květenství odstranit, opět vezměte do ruky nůžky, nadešel čas na druhý stříhání levandule. Po odkvětu postačí levanduli ostříhat jen odkvetlé části květů. Hlubší podzimní řez levandule zahradníci nedoporučují. Rostliny již nemají před zimou dostatek času na regeneraci míst střihu, do kterých se může dostat voda, která v zimě zmrzne a rostlina uhyne.

Květy levandule mají široké využití

Levandule má více než 39 odrůd, které se liší nejen velikostí a stavbou rostliny, ale také barvou květů. S levandulí máme spojeny především odstíny modré a fialové barvy, levandule však může kvést i růžově, nebo bíle.

Typické je sušení květů levandule

Levanduli pro sušení sklízíme v plném květu. Celé květní stonky odstřiháváme až v místě, kde končí lístky. Sušit levanduli můžeme buď volně loženou v papírové krabici, nejčastěji se levandule suší zavěšena ve ve svazku květem dolů. V obou případech je nutné pro sušení levandule svolit suché, neslunečné místo.

Snítky usušené levandule můžete využít k dekoraci v bytě. Usušené snítky levandule v šatníku odpuzují moly, v prádelníku zase krásně provoní prádlo.

Květy levandule můžete také louhovat v oleji a získat vlastní levandulový olej s nádhernou vůní. Sušenou levanduli můžete přidat do koupele.

Sušená levandule je také často využívána v lékařství. Její květy obsahují silice, které pomáhají při hojení ran, zánětů a vředů. Levandule také pomáhá uvolnit bolest při revmatismu, proto se její silice přidávají do masážních olejů pro revmatiky. Levandulovým olejem si můžete namasírovat i spánky při migréně. Inhalace květů v horké lázni je pomocníkem při onemocněních dýchacího ústrojí, jako je astma či kašel. Přidáním sušených květů do koupele také můžete příjemně stimulovat krevní oběh.

Využijete i levandulové lístky jako výborné koření

Lístky levandule využijete i v kuchyni jako koření – je například jednou ze základních součástí známé provensálské směsi koření. Pro potřeby kuchyně můžete využívat jak čerstvé lístky, tak sušené. Čerstvé jsou vždy aromatičtější, proto jich stačí do pokrmu přidávat méně.

Sušené větvičky levandule můžeme použít k potírání masa při grilování. Nejenom provoní kouř, který při grilování vzniká, ale také účinně zapudí komáry.

0 reakcí

Reagovat

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Přihlásit s uživatelskými údaji

Zapomněli jste heslo?