Je pro vás lepší tyčový mixér, smoothie maker nebo klasický stolní mixér?

Zdánlivě umí to stejné, ale přesto mezi sebou soupeří o naši přízeň. Žádný z nich není bez šance. Pro koho se hodí tyčový mixér, kdo potřebuje smoothie maker a komu nejlepší službu udělá všestranný mixér?

Tyčový mixér je okamžitě po ruce

Využití pro něj nalezneme snad v každé kuchyni. Jeho hlavní přednost je především skladnost. Navíc je to všestranný pomocník, který nám poslouží pro mixování, sekání a šlehání. Základní modely tvoří rukojeť s ovládáním a hlavice s čepelí. Využít ho můžeme na rozmixování dětské stravy, polévek a omáček. Sáhnout můžete i po dražších modelech, které obsahují další příslušenství, jako jsou šlehací metly, sekáček nebo mixovací nádoba. Ty už si mohou poradit také s drcením oříšků a semínky. Kvůli jejich nižším výkonům však zapomeňte na tvorbu oříškového másla nebo drcení ledu. Na to je tzv. „tyčák“ krátký.

Smoothie maker ve velkém stylu

Pokud rádi šetříte čas, peníze i místo v kuchyni a od přístroje nechcete nic víc než jen super rychlé smoothie, které si v mixovací nádobě můžete rovnou i odnést, vsaďte na smoothie maker. Většina z nich má velikost na jeden až dva drinky. Budete-li ve vašem smoothie makeru chtít drtit led a připravovat nápoje i z mraženého ovoce a zeleniny, zvolte příkon 300–350 W. Nože jsou nejčastěji vyrobené z nerezové oceli a netupí se.

Praktické je, pokud bude mít smoothie maker dvě nádoby alespoň o objemu 600 ml, ideální je možnost uzavření víčkem. Nádoba smoothie makeru z nerezové oceli je odolnější než plastová, nechytá pachy ani chutě a má dlouhou životnost. A navíc udrží nápoje chladné až 10x déle než plastová. A co přesné si ve stylu smoothie vytvořit? „Na jaře hraje prim zelená barva, a proto do nádoby vložte špenátové listy, půlku jablka, kousek zázvoru, pár vlašských ořechů, šťávu z citrónu a hrnek vody. Dobrý smoothie maker by si s tím měl bez problémů poradit. Suroviny nemusíte předem drtit ani krájet na menší kousky,“ dává inspiraci na jarní pochoutku výživová poradkyně Sabina Pavelková.

Čtěte také:  Výměna radiátoru v bytě. Můžete připravit o teplo a peníze sebe i celý dům

Stolní mixér je všestranný pomocník

Jestliže byste si měli pořídit jen jednoho pomocníka, sáhněte po výkonném stolním mixéru. Je totiž nejvšestrannější. Pomůže vám jak s mixováním ovoce a zeleniny, ale poradí si také s ořechy, semínky a drcením ledu. Nezastaví se, a to doslova, ani před polévkami a omáčkami a vytvořit v něm dokážete i zmrzlinu nebo těsto na palačinky. Jeho hlavní nevýhodou je objemnost, takže počítejte s tím, že zabere v kuchyni větší prostor a manipulace s ním je složitější.

Při výběru se ujistěte o počtu otáček za minutu, jestliže toužíte po oříškovém másle, měl by mixér disponovat více než deseti tisíci otáčkami za minutu. Novinkou na trhu je tzv. vakuový mixér. Ten pracuje tak, že nejdříve z nádoby odsaje vzduch a poté potraviny rozmixuje. Proč je to lepší? „Vakuové mixování je k surovinám mnohem šetrnější a neodděluje se při něm vláknina od vody či šťávy. Namixované suroviny si déle udrží chuť i vzhled, budou obsahovat neměnné množství vitamínů či antioxidantů a tělu prospěšných látek, a to i u tak choulostivých potravin, jako jsou jablka, rajčata nebo třeba avokádo. Šťáva se tolik nenapění a díky tomu bude rozmixovaná surovina daleko jemnější,“ popisuje Jan Rambousek ze značky Sencor.

/Foto: Sencor/

Přihlásit s uživatelskými údaji

Zapomněli jste heslo?