Jak na panelákovou kuchyni?

Pronajali nebo koupili jste si byt v paneláku, který musíte zařídit? Limituje vás prostor, kterého není nazbyt a lámete si hlavu nad tím, jak zařídit třeba takovou kuchyni? Čtěte dál, poradíme vám, jak si vystačit i s malým prostorem, přitom ale mít útulné a praktické bydlení.

Kuchyň je srdce domova i v paneláku

Říká se, že kuchyně patří stejně jako obývací pokoj k těm nejdůležitějším místnostem v každém bytě i domě. Často se označuje i jako srdce domova. Proč? Odpověď je jednoduchá. Právě tady si užíváme společné chvíle s těmi nejbližšími, v kuchyni se připravují pokrmy, nad kterými se tak dobře povídá. Kdo má děti, ten tu nejspíš má i stůl, u kterého píší úkoly do školy, se kterými si neví rady a uvítají vaši pomoc. Kuchyň je prostě centrem dění, a to i v paneláku, plánování kuchyně tak rozhodně nepodceňujte.

Jak zařídit kuchyň v paneláku?

Byty v panelovém domě nebývají velké, proto je zásadní snažit se využít každý centimetr prostoru. Platí to pro každou místnost, když přijde na kuchyni, měla by být funkční, přitom ale moderní a vzdušná. Jak toho dosáhnout?

Tvar linky vyberte s ohledem na prostor

Kdo má dostatek prostoru, může si vybírat z několika tvarů kuchyňských linek. Kuchyňská linka do U a do G se hodí do prostorných domů, do paneláku je ideální volbou buď jednořadá kuchyně tam, kde je místnost úzká, nebo kuchyňská linka do L. Ta dokáže využít i roh místnosti, do kterého usadíte rohovou skříňku a získáte tak úložný prostor navíc. Toho není nikdy dost, kam jinam uložit všechny ty talíře, hrnce, hrnečky, pánvičky, roboty, prkénka, nože, skleničky a další vybavení kuchyně.

Linka Do L

Myslete na kuchyňské zóny

I když je kuchyně v paneláku menší, na rozdělení dle kuchyňských zón rozhodně nezapomínejte. Jsou zásadní pro to, abyste v kuchyni trávili čas efektivně. Postupujte zleva doprava a prostor uspořádejte následovně.

  • První by měla být skladovací zóna s ledničkou a spíží. Do obou prostor ukládáme suroviny poté, co je přineseme domů, před vařením je odtud vyndáme.
  • Jakmile suroviny vezmeme ze spíže nebo ledničky, potřebujeme je někam položit a připravit si další, které budeme potřebovat. Skvěle k tomu poslouží menší první pracovní plocha.
  • Následovat by měla mycí zóna, ve které umyjeme jak suroviny, tak použité nádobí. Chybět tu nesmí dřez ani myčka nádobí, pod dřezem má své místo odpadkový koš.
  • Druhá pracovní zóna, která je větší než ta první, poslouží k přípravě a krájení surovin.
  • Ve varné zóně, kde je varná deska, trouba a mikrovlnka pak poslouží k finálnímu zpracování surovin a uvaření pokrmů.
Čtěte také:  Tuhost matrace a podle čeho ji vybrat, aby vám maximálně vyhovovala

Barev se nebojte

Kuchyně v paneláku mnohdy působí stísněným dojmem, proto je dobré je alespoň opticky zvětšit. Jak jinak toho dosáhnout než správným výběrem barev, a to jak na stěny, tak barvou kuchyňské linky. Bílá barva stěn, světlá podlaha, krémová linka a na oknech žádné záclony ani závěsy. Přesně tak místnost alespoň na pohled zvětšíte a provzdušníte.

Vsaďte na doplňky

Už jsme zmínili, že úložných prostor není v kuchyni nikdy dost, proto se vyplatí přemýšlet i nad doplňky. U linky dejte přednost výsuvným zásuvkám, nepodceňujte ani výběr osvětlení. Kromě toho centrálního si pořiďte i nástěnná svítidla, pod linku se zase hodí LED pásky.

Náš tip na závěr: Víte, že i v paneláku můžete kuchyň propojit s obývákem a získat tak větší prostor?

1 komentář u „Jak na panelákovou kuchyni?“

Napsat komentář