Jak se v létě doma správně starat o potraviny? Tady často chybujeme!

Pokud chcete, aby vaše nakoupené potraviny zůstaly čerstvé a tím pádem zdravotně nezávadné, je třeba jim věnovat dostatečnou pozornost počínaje již samotným nákupem v obchodě. Zejména v létě se potraviny kazí mnohem rychleji. Přicházíme tak zbytečně o peníze, v horším případě může utrpět i naše zdraví.

Také nákup potravin má svá pravidla

Pokud chceme kvalitu potraviny zachovat, nesmíme přerušit tzv. chladící řetězec, tedy jednu ze základních podmínek pro udržení bezpečnosti potravin. Už při nákupu bychom měli postupovat s ohledem na potřeby jednotlivých potravin tak, aby chlazené a mražené potraviny putovaly z regálu do košíku až jako poslední a tím pádem nebyly zbytečně vystavovány delšímu pobytu při zvýšených teplotách. Potraviny choulostivé na změny teplot, jako je například maso, uzeniny, mléčné výrobky, zákusky, co nejrychleji dopravíme opět do chladu, přičemž nám může pomoci například chladící taška, která dokáže uchovat teplotu výrobku po delší dobu. Týká se to nejen kratší cesty z obchodu domů, ale třeba také během přepravy nákupu na chalupu a podobně. K dispozici jsou rovněž menší chladicí boxy či pytlíky, které jsou vhodné například na svačiny.

Důvodem, proč být při přechovávání těchto choulostivějších potravin obzvláště opatrní, je také vyšší obsah vody v potravinách, který vytváří příznivé prostředí pro množení mikrobů.

Čistota, obaly a průběžná kontrola

Výrobky choulostivé na teplo tedy co nejrychleji přesuneme do lednice či mrazáku. Dokonce i správným umístěním v rámci lednice můžeme kvalitu potravin prodloužit.

Základem správné péče o potraviny je udržovat ledničku v čistotě a uchovávat potraviny v obalech. Teplota by se měla pohybovat do 5°C a lednici bychom neměli otvírat více, než je nutné, aby se v ní zbytečně nezvyšovala teplota. I z toho důvodu dáváme nejblíže ke dveřím potraviny, které používáme nejčastěji, stejně tak průběžně kontrolujeme datum spotřeby a podle toho potraviny konzumujeme. Lednice by neměla být přeplněná, aby mohl chladný vzduch volně cirkulovat a plnit svou funkci.

Čtěte také:  Rostliny proti chřipce. Vypěstujte si doma rýmovník, chřipkovník nebo angínovník

Jaké potraviny byste neměli skladovat vedle sebe?

Pamatujte na to, že některé druhy potravin se nemají skladovat v těsné blízkosti: například syrové maso, zelenina a mléčné produkty, nebo syrové a vařené maso – mohlo by dojít k přenosu mikroorganismů. I v lednici je třeba dodržovat striktní oddělení syrových a vařených potravin, tedy zamezit potenciální kontaminaci například kapáním šťávy ze syrového masa do hotového jídla apod. Dbejte také na oddělené ukládání potravin (buď uzavřením, nebo obalením potravinovou folii).

Ovoce a zelenina by měly být skladovány odděleně v teplejší části lednice (cca 10 °C), například v dolních boxech. Vejce zase vyžadují nekolísavou teplotu od 5 do 18 °C, pro ně se tedy hodí vrchní police a skladování v odpovídajících kartonech.

Rozmrazené zpět už nepatří!

Mražené potraviny skladujeme vždy v mrazáku pod předepsanou teplotou, na které závisí i trvanlivost výrobku – čím nižší teplota, tím déle mražený výrobek vydrží. Současně je třeba dodržovat známé pravidlo: rozmrazené potraviny nikdy znovu nezmrazujeme.

Pokud potřebujeme výrobek před použitím rozmrazit, učiníme tak v lednici, a ne při pokojové teplotě, kde se během procesu rozmrazování tvoří nežádoucí mikroorganismy. Zejména u větších kusů masa dbáme na dokonalé rozmrazení, jinak by nemuselo při tepelné úpravě dojít k dostatečnému prohřátí všech částí masa.

Pozor na ruce, vajíčka, maso i prkénko

Před manipulací s potravinami i poté si vždy nejprve umyjeme ruce. Zvláště během přípravy syrového masa a vajec je třeba dbát na zvýšenou hygienu rukou, ale i náčiní, jako je prkénko, nůž apod. Kontaminovat se totiž můžete nejen pozřením nedostatečně tepelně upraveného masa, ale také takzvanou křížovou kontaminací, tedy například krájením syrového masa a následně použitím toho samého prkénka na krájení zeleniny do salátu.

Znáte pravidla pro bezpečné grilování?

Zejména v létě se oddáváme velmi oblíbené aktivitě Čechů – grilování. Jedná se však současně o velmi rizikovou činnost, a to zejména v souvislosti s nedostatečnou tepelnou úpravou, používáním jednoho náčiní na syrové i ugrilované maso, ale i pojídáním připálených kousků, které mohou obsahovat karcinogenní látky.  Obecně platí, že maso je bezpečné tehdy, pokud se alespoň 10 minut propéká o minimální teplotě 70 °C. To samé se týká opětovného ohřívání zchlazených potravin.

Čtěte také:  ​Bezpečnost v koupelně často podceňujeme. Jaká rizika a kde nám hrozí?

I zde platí zásada zabránit kontaminaci u grilovaného masa dostatečnou hygienou rukou i veškerých pomůcek. Trocha soustředění a pozornosti tak může zabránit nepříjemným zažívacím obtížím či v horším případě hospitalizaci.

Nakupujme rozumně a jen to, co sníme

Poměrně typickým obrázkem v hypermarketech bývá rodina s přeplněným vozíkem a zásobami jídla jako na pustý ostrov. To však není úplně ideální postup. V zápalu nakupování často sáhneme i po tom, co nestihneme spotřebovat do předepsaného data a potraviny nám pak doma podléhají zkáze jedna za druhou.

Lepší strategií je nakupovat méně a často, tedy tak, abychom doma měli vždy ty nejčerstvější potraviny. O čerstvosti se přitom přesvědčujme i přímo v obchodě. Nekupujte výrobky s poškozeným obalem, ovoce a zeleninu vybírejte pouze bez defektů, hnilob či plísní, a pokud na takový kus narazíte doma, rozhodně jej nekonzumujte. Plíseň totiž napadá celý plod, nejen viditelně plesnivou část. Při výběru pečiva používejte igelitové rukavice či sáčky, u chlazených výrobků kontrolujte data trvanlivosti a ubezpečte se, že je do daného data spotřebujete.

Dodržování zmíněných rad patří k základním doporučením, které bychom si měli všichni osvojit. Jen tak si můžeme užít opravdovou radost z jídla bez nežádoucích účinků.

0 reakcí

Reagovat

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Přihlásit s uživatelskými údaji

Zapomněli jste heslo?